Pdo(PHP Data Objects) veritabanı işlemlerini gerçekleştirmek için kullanılan bir eklentidir. Php 5.5 sürümünden sonra mysql_ fonksiyonlarından desteğini kaldıracağını açıklaması üzerine bir çok yazılımcı Pdo eklentisini kullanmaya başladı. Ayrıca hali hazırda birçok Php Framework'u Pdo'yu kullanmaktadır. Pdo birçok veritabanını desteklemektedir:
» Cubrid
» FreeTDS / Microsoft SQL Server / Sybase
» Firebird/Interbase 6
» IBM DB2
» IBM Informix Dynamic Server
» MySQL 3.x/4.x/5.x
» Oracle Call Interface
» ODBC v3 (IBM DB2, unixODBC and win32 ODBC)
» PostgreSQL
» SQLite 3 and SQLite 2
» Microsoft SQL Server / SQL Azure
Pdo'nun en güzel yanı projelerinizde ileride daha farklı bir veritabanı kullanmak istediğinizde sisteminizi temelli olarak değiştirmek yerine PDO bağlantı kodlarında ufak bir değişiklik ile bu işi gerçekleştirebiliyorsunuz. Eğer veritabanı olarak mysql kullanacaksanız ve ileride değiştirmek istemediğinize eminseniz Pdo, kullanmanız için tek seçenek değildir. Mysql_'e benzer olarak birde Mysqli vardır. Mysql_'den çok farklı değildir. Mysql veritabanı kullanımında Mysqli ve Pdo'nun arasındaki farklara gözatalım:
» Pdo nesne yönelimli kullanılmaktadır, Mysqli nesne yönelimsiz kullanılmaktadır.
» Pdo'da 12 farklı veritabanı kullanılabilir, Mysqli ile sadece mysql kullanılabilir.
» Pdo sql injection korumalıdır, Mysqli'de sql injection korumasını yazılımcı yapmak zorundadır.
» Pdo hız konusunda yavaştır, Mysqli %5 kadar daha hızlıdır.
Evet aralarındaki temel farkları gördük. Bundan sonraki makaleler de veritabanı işlemlerini Pdo ile gerçekleştireceğim. Sizlerinde mysql_ yerine Pdo geçmenizi öneririm. Sonraki yazılarımda Pdo ile bağlantı, kayıt ekleme, güncelleme, silme ve listeleme ile işlemlerini detaylı olarak anlatacağım. Önemli bir not olarak belirtmeliyimki Pdo 5.1 sürümünden itibaren desteklenmektedir. Tekrardan görüşmek dileğiyle...
0 Yorum