Merhaba arkadaÅŸlar. Uzun bir aradan sonra sitemin yeni yüzüyle ilk makalemi yazmaya baÅŸlamış bulunmaktayım. Bu makalemizde Html5'in temel yapısı hakkında bilgi edineceÄŸiz. Bu makaleyi okuduktan sonra Html5 ile ne yapabileceÄŸim diye soracak olursanız daha erken diyeceÄŸim size. Sonraki makalelerde Html5'in tüm ayrıntılarını birlikte irdeleyeceÄŸiz.
<!DOCTYPE html>Öncelikle belirtmeliyimki bir Html5 dosyası her zaman DOCTYPE etiketi ile baÅŸlamak zorundadır. Sonrasında da bildiÄŸimiz html, head, title, body vb. etiketleri ile devam eder.
<html>
<head>
<meta charset="utf-8">
<title>Sayfa Başlığımız</title>
</head>
<body>
</body>
</html>
Html etiketi : Ana eleman olarak bilinir, kullanılır.
Head etiketi : Bu etiket arasına meta, title, css, script, link, base ve object etiketleri tanımlanır.
Body etiketi :Bu etiket arasına sayfamızda görüntülemek istediÄŸimiz herÅŸey yazılabilir.
Doctype Hakkında
Belge türümüzü belirlemek için kullandığımız bu etiket, Html5 ile daha kısa, sade ve kullanışlı hale getirilmiÅŸtir. XHTML 1.0'da belge türümüzü üç ÅŸekilde ayarlayabiliyorduk. Fakat tanımlamalar oldukta uzundu. Html5 geliÅŸi ile bu karmaÅŸayı tarihe gömdü diyebilirim. Doctype etiketinin sayfanın başında olması zorunludur.
Character Set Hakkında
<meta charset="utf-8">Meta etiketlerimiz head etiketi arasında kullanılmaktadır. Tarayıcılara ve arama motorlarına tanımladığımız çeÅŸitli bilgileri sunar. Charset sayfada kullanılan karakter türünü tanımlamak amacıyla kullanılmaktadır. Sayfanız için bir charset tanımlaması yapmazsanız içeriÄŸinizin gösteriminde sorun yaÅŸarsınız(yazılarda, sembollerde). Bu nedenle kullanmanızı öneririm. Böylelikle makalemizinde sonuna gelmiÅŸ bulunmaktayız. Sonraki makalelerde görüÅŸmek dileÄŸiyle...
1 Yorum
Öner Başar
Devamını bekliyoruz. Elinize sağlık.